Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Elektronica

Refurbished elektronica steeds populairder, ook bij ondernemers

De markt voor refurbished elektronica is booming. Wellicht door de dalende koopkracht en de toenemende aandacht voor duurzaamheid kopen we steeds vaker een gebruikte, gereviseerde smartphone, tablet of laptop. Ook voor ondernemers biedt refurbished apparatuur voordelen.

Wat is refurbished?

Maar eerst: wat is refurbished? Refurbished is Engels voor ‘gerenoveerd’ of vrijer vertaald: ‘opgeknapt’. Maar ‘gereviseerd’ is misschien een toepasselijkere term. Een refurbished apparaat  – of het nu gaat om een smartphone, tablet, laptop, camera of andere apparatuur – is een tweedehands apparaat dat wordt gecontroleerd en eventueel gerepareerd voordat het opnieuw te koop wordt aangeboden.

Een refurbished apparaat wordt standaard uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Denk aan het stofvrij maken van een spelcomputer. En kapotte dan wel versleten onderdelen worden vervangen, zodat je een zo goed als nieuw apparaat koopt dat zowel op het oog als technisch in een prima staat verkeert.

Refurbished voor ondernemers

Refurbished apparatuur is behalve voor particulieren ook een duurzaam en voordelig alternatief voor ondernemers. Van startende zzp’er tot mkb. Een kleine zelfstandige die net begint heeft vaak weinig startkapitaal en dan zijn de lage aanschafkosten van refurbished bedrijfsapparatuur een welkom voordeel. En heb je als ondernemer medewerkers in dienst die elk een eigen telefoon, tablet of laptop van de zaak hebben? Dan loopt dat voordeel al snel op. Voor ondernemers heeft refurbished apparatuur nog een aantal specifieke voordelen, buiten de algemene voordelen waarvan ook de particulier profiteert.

Meer prestaties voor minder geld

Laten we eerlijk zijn: het laatste model smartphone is vaak een hebbeding. En van de allernieuwste iPhone bijvoorbeeld is het aanbod op de refurbishedmarkt beperkt. Maar ga je één segment lager kijken, dan is het aanbod al vaak groot. Neem nu een laptop. Een refurbished laptop met een snelle i7-processor en 16 GB RAM kost evenveel -of is zelfs goedkoper dan- een fonkelnieuwe laptop met een i5-processor en de helft van het werkgeheugen. Bij bedrijfsapparatuur geldt bovendien dat de economische levensduur korter is dan de technische levensduur. Oftewel: het apparaat is uit financieel oogpunt al lang niet meer bruikbaar vóór het de geest geeft. Juist daarom is het een prima idee om een snellere, krachtigere laptop te kopen voor hetzelfde of minder geld.

Btw? Terug ermee!

Als ondernemer kun je de btw op goederen die je voor je bedrijf aanschaft terugkrijgen van de Belastingdienst. Mits je een op naam gestelde btw-factuur hebt. Zo’n factuur krijg je niet als je een tweedehands exemplaar van een particulier koopt, waarmee je het voordeel in aanschaf al snel tenietdoet. Refurbished producten worden aangeboden door bedrijven die je van een officiële factuur kunnen voorzien. Daardoor is de btw op je aanschaf ‘gewoon’ aftrekbaar.

Garantie: soms zelfs langer

Bij refurbished-retailers krijg je gewoon garantie op je toestel. Waar Apple maximaal een jaar garantie gaf op hun nieuwe apparaten, bieden veel aanbieders van refurbished producten twee of zelfs drie jaar garantie. Zo heb je met een refurbished product dezelfde zekerheid of zelfs meer in vergelijking met compleet nieuwe apparatuur.

Lagere afschrijving

Bedrijfsapparatuur wordt op den duur minder waard. Ondernemers schrijven deze waardevermindering af. Die afschrijving ligt bij refurbished producten lager dan bij nieuwe producten. Ervan uitgaande dat je je refurbished apparatuur voor een lagere prijs dan nieuwe apparatuur hebt aangeschaft natuurlijk. Door de lagere waarde van je bedrijfsinventaris ligt het bedrag dat de verzekering uitkeert bij eventuele schade – de dagwaarde – ook dichter bij de feitelijke vervangingswaarde.

Duurzaamheidsdoelen

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: als je als ondernemer refurbished apparatuur aanschaft, lever je een bijdrage aan een beter klimaat en milieu. Door een gebruikt product een tweede kans te geven, help je de afvalberg te beperken en lever je een bijdrage aan de grondstoffenschaarste, die vooral wat betreft elektronische apparatuur erg actueel is.

Aanbieders van refurbished elektronica

Maar waar kun je als ondernemer (of particulier) nu terecht voor refurbished apparatuur? Het aanbod aan refurbished apparatuur groeit met de dag. Fysieke winkels in refurbished apparatuur schieten als paddenstoelen uit de grond en ook het online aanbod groeit enorm. Sommige zijn gespecialiseerd in smartphones en tablets, waar andere zelfs specifiek focussen op Apple, inclusief computers en laptops.

Een compleet assortiment aan refurbished producten vind je op online platformen als Back Market. Op zo’n platform vind je het aanbod van veel (erkende) verkopers van refurbished producten terug. Zo hoef je niet zelf verschillende websites af te struinen.

Twijfelde je nog over de aanschaf van een refurbished product? Dan is hiermee je twijfel hopelijk grotendeels weggenomen.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...