Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Entertainment

Dj en producer Mark The 45 King (Stan, Let Me Clear My Throat) overleden

Dj en producer Mark Howard James, beter bekend als The 45 King of Mark The 45 King, is op 19 oktober op 62-jarige leeftijd overleden. James overleed precies 3 dagen na zijn 62e verjaardag, een doodsoorzaak is (nog) niet bekend gemaakt.

The 900 Number: Hear The Drummer Get Wicked & Let Me Clear My Throat

Het bekendste werk van Mark The 45 King is “The 900 Number”, een instrumentale track rondom een sample van de baritonsaxofoon uit Marva Whitneys “Unwind Yourself”. “The 900 Number” werd daarna weer gesampled door dj Chad Jackson in zijn hit “Hear The Drummer Get Wicked” uit 1990 en “Let Me Clear My Throat” van DJ Kool uit 1996.

Sample van 45’s

Mark James dankte zijn bijnaam The 45 King aan het feit dat hij zijn beats baseerde op samples van obscure 7″ singles, die in het Engels ook “45’s” genoemd worden omdat ze op 45 toeren afgespeeld worden. James deejayde ook met die 7″ singles, zoals hieronder te zien is.

Grondlegger succes Naughty By Nature en Queen Latifah

The 45 King produceerde de eerste singles van Gang Starr die uitkwamen op het Wild Pitch label, en was de grondlegger van de Flavor Unit, een crew waar onder andere Queen Latifah, Black Sheep, Naughty By Nature en Zhané deel van uitmaakten. Toen Mark James in de jaren ’90 worstelde met een drugsverslaving kwam deze crew in handen van Queen Latifah.

Producer “Hard Knock Life” en “Stan”

In 1998 bezorgde The 45 King rapper Jay-Z zijn eerste Nederlandse top 10-hit met “Hard Knock Life (Ghetto Anthem)”, en even later samplede hij Dido’s “Thank You” voor een productie die zou resulteren in Eminems “Stan”. Zo werd Mark James een grote onbekende voor het grote publiek, terwijl hij in hiphopkringen een zeer gewaardeerde naam.

Arjen Lubach’s parodie “Slimme Schemer”

In Nederland maakte Arjen Lubach een Nederlandstalige parodie op “Stan” onder de naam Slimme Schemer ft. Tido, waarmee hij Syb van der Ploeg als lijdend onderwerp goed op de kast kreeg. Van der Ploeg was destijds totaal niet gecharmeerd van Lubach’s “ode” aan zijn adres, zo’n 18 jaar later kwam het allemaal goed en stonden Slimme Schemer, Tido (Janine Abbring) en De Kast samen op het podium.

Geroemd en gemist door collega’s uit de hiphopwereld

Zoals te verwachten, volgden er veel berichten op sociale media van vooral hiphopartiesten na het overlijden van The 45 King. Gang Starr’s DJ Premier deed zijn verhaal op Instagram:

Geniet van de Boiler Room dj-set van Mark the 45 King uit 2014, of sla de video op om deze later nog eens te bekijken:

Foto: still uit YouTubevideo

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...