Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Huis & tuin

De resultaten van de eerste nationale wespentelling

Na een try-out in het voorjaar is de eerste officiële Nationale Wespentelling met 160 deelnemers verspreid over het land gehouden in het weekend van 20 en 21 augustus. De weersomstandigheden waren het hele weekend ideaal. Het was relatief warm, er was geen neerslag en er stond weinig wind. De meest getelde wesp was zoals verwacht, de limonadewesp (Gewone wesp en Duitse wesp). Dit werd geëvenaard door het aantal getelde bijen.

Eerste Nationale Wespentelling

Deze Nationale Wespentelling was de eerste ooit gehouden. De verzamelde resultaten vormen een basis voor een langjarig onderzoek over hoe verschillende wespensoorten zich ontwikkelen. En dat is belangrijk, omdat gedetailleerde cijfers over het voorkomen van sociale wespen ontbreken.

De zomer van 2022 gaat volgens verschillende bronnen de boeken in als een ‘succesvol wespenjaar’, maar behalve eigen bevindingen en toelichtingen van ongediertebestrijders wordt die claim niet met cijfers onderbouwd. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, vandaar dit initiatief van de Wespenstichting.

Bekijk hier de uitslag in de vorm van een top 10.

Een nek-aan-nek race tussen limonadewespen en bijen

Van alle waargenomen wespensoorten stonden de limonadewespen aan kop (circa 30%). Opvallend genoeg zijn er ongeveer evenveel bijen geteld (ook 30%). Iets minder dan de helft (46%) van alle waarnemingen betrof wespensoorten, het aantal getelde zweefvliegen (21%) vormde naast bijen een imposant aandeel van de waarnemingen.

De Franse veldwesp (polistes dominula), snel te herkennen aan de gele voelsprieten, het ranke lijfje en in vlucht aan de pootjes die onder het lijf hangen.

Als tweede sociale wespensoort werd de Franse veldwesp het meest geteld (6%). Ondanks hun opvallende en imposante voorkomen worden Europese hoornaars slechts weinig geteld. De in ons land niet inheemse Aziatische hoornaar is slechts door twee deelnemers gezien, beide keren in het zuiden van het land.

De Wespentelling leeft in heel het land

Van de deelnemers is ook een locatie gevraagd om de geografische spreiding in kaart te kunnen brengen. Uit alle hoeken van het land is meegedaan en de telling geeft daarmee een representatief beeld, te zien in onderstaande kaartje. De resultaten zijn ook uitgezet tegen de opgegeven typering qua soort telgebied en deze laat geen significante verschillen zien voor wat betreft het voorkomen van limonadewespen in de stad of op het platteland.

Liefde voor bijen. En voor wespen

De Nationale Wespentelling werd ook opgepakt door de media. De Correspondent, het Nederlands Dagblad, Vroege Vogels, de Stentor en vele andere hebben er aandacht aan besteed in hun berichtgeving. Ook het publiek reageerde bijzonder enthousiast en betrokken na hun deelname. Dat is goed nieuws, want ondanks het brede besef dat het niet goed gaat met bijen, worden wespen nog steeds en vaak onterecht weggezet als lastig en onnadenkend bestreden met gif, terwijl zij in het ecosysteem een belangrijke en essentiële functie hebben.

Alles over de Nationale Wespentelling 2022 vind je hier.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...