Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Cultuur

Willem-Alexander kan cruciale rol spelen richting nieuwe Nederlandse identiteit

Koning Willem-Alexander benadrukt het belang van diversiteit en culturele achtergronden binnen de Dienst van het Koninklijk Huis (DKH): “De doelstelling is zoveel mogelijk diversiteit en culturele achtergronden binnen DKH aan te nemen en in dienst te hebben.” Dit toont zijn betrokkenheid bij het bevorderen van een inclusieve samenleving maar biedt ook de opening naar een nieuwe rol.

Ongelijke kansen op de arbeidsmarkt

Discriminatie in werving en selectie is een wijdverspreid probleem dat leidt tot ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. Koning Willem-Alexander noemt een sterk voorbeeld: “Nederlanders met een migratieachtergrond die ‘soms op basis van hun achternaam geweigerd worden voor stages of sollicitatiegesprekken.'”

Arabisch klinkende achternaam

“Uit praktijktesten blijkt dat de sollicitant met een Nederlands klinkende achternaam 60 procent meer kans heeft om door de selectie heen te komen dan een sollicitant met een Arabisch klinkende achternaam”, zegt Mellouki Cadat-Lampe, Senior onderzoeker en projectleider bij Movisie. “Om een inclusieve samenleving te bevorderen, is het essentieel om deze vorm van discriminatie aan te pakken.”

Diversiteit en inclusie in de praktijk bij DKH

Hoe kan DKH dan diversiteit en inclusie in de praktijk brengen? Cadat-Lampe: “Gelukkig zijn er effectieve methoden om discriminatie in werving en selectie tegen te gaan: het anonimiseren van sollicitaties, het gebruik van gestructureerde interviews en het trainen van HR-medewerkers om bewust te zijn van vooroordelen.”

“Maar er is geen one-size-fits-all oplossing”, waarschuwt Cadat-Lampe. “Het is cruciaal om vanuit expertise een combinatie van maatregelen toe te passen en continu te evalueren wat werkt in de specifieke context van een organisatie.”

Samenwerken met experts

Cadat-Lampe: “De koning vertegenwoordigt de eenheid en continuïteit van de Nederlandse staat in zijn symbolische functie als staatshoofd. Door samen te werken met experts en wat werkt aanpakken uit te voeren kan de Dienst van het Koninklijk Huis als boegbeeld en rolmodel fungeren voor andere organisaties: zo zet je stappen richting een eerlijker en inclusiever wervingsproces.”

Nieuwe, interculturele, antiracistische nationale identiteit

Door het onderstrepen van het belang van een diverse en inclusieve samenleving in eigen huishouding maar ook daarbuiten, kan koning Willem-Alexander volgens Cadat Lampe een cruciale rol gaan spelen in de ontwikkeling van een nieuwe, interculturele, antiracistische nationale identiteit.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...