Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Wespennest of overlast? Een wespenconsulent helpt

We ervaren wespen in de zomer vaak als vervelend. Ze komen ons opzoeken als we aan het eten of drinken zijn en dat ervaren we als overlast. Een wespennest in onze directe omgeving is dan ook onwenselijk. Maar kan het echt kwaad? Een wespenconsulent geeft uitsluitsel en geeft je ook de beste oplossing voor jouw situatie. In heel Nederland zijn steeds meer wespenconsulenten, die gratis advies geven bij wespenoverlast of problemen met wespen(nesten).

Waar zit het nest en welke wespensoort is het?

Weten met welke wespensoort je te maken hebt is een belangrijke stap in het oplossen van je probleem. Van een Franse veldwesp bijvoorbeeld, hoef je heel weinig te vrezen. Die wespensoort taalt totaal niet naar zoetigheid. Een nest van de Franse veldwesp kan je dan meestal ook laten zitten. Vaak kan je aan de plek waar het nest zit al opmaken welke wespensoort het is. En op basis daarvan ook welke risico’s er zijn, en welke maatregelen er genomen kunnen worden.

Klein, open wespennest dat aan een muur of plafond zit, dus zonder omhulsel eromheen. Je ziet de raten, wat er ongeveer twintig zullen zijn, en op het net links zie je heel vaag een wesp, terwijl er rechts bovenin een wesp om het hoekje lijkt te komen kijken. De wesp lijkt met haar oranje antennes op een Franse veldwesp.
Typisch nest van een veldwesp, zoals je dat ook van de Franse veldwesp zult zien. Een klein, open nest met enkele tientallen raten.

Is een wespennest een risico?

Is een wespennest wel echt een risico of een probleem? Dan is verplaatsen van het nest een duurzame en diervriendelijke methode om ervan af te komen. Soms kan het nest ook blijven zitten als het op een veilige manier kan worden afgeschermd, waardoor de wespen geen gevaar vormen voor mensen (en dieren) die bijvoorbeeld te dicht bij het nest komen. Wespenconsulenten weten wat een passende oplossing is voor elke specifieke situatie.

De wespenconsulent weet raad

Neem bij overlast of een mogelijk risico altijd contact op met een wespenconsulent. Schakel een wespenconsulent in via de website van de Wespenstichting. Er zijn inmiddels tientallen consulenten, verspreid over heel Nederland. Op onderstaande kaartje zie je of er een in jouw gemeente zit. En er komen er nog regelmatig nieuwe bij. Neem dus altijd contact op met de Wespenstichting als je (gratis) advies wilt.

Kaart van Nederland met in geel de gemeenten waar wespenconsulenten zitten: Groningen, Noordoostpolder, Hellendoorn, Amsterdam, Almere, Ermelo, Apeldoorn, Brummen, Deventer, Ede, Wageningen, Baarn, Soest, Utrecht, Vijfheerenlanden, Buren, Maassluis, Barendrecht, Gennep, Venray, Noord-Beveland, Middelburg, Zundert, Nuenen en Heeze-Leende.

Wespen net zo nuttig als bijen

Bij wespen zijn mensen gauw geneigd tot verdelging over te gaan. En dat terwijl wespen net zo nuttig zijn als bijen. Ze bestuiven net als bijen verschillende bloemen, planten en bomen. Omdat ze andere gewassen bestuiven dan bijen en hommels, maken ze een belangrijk deel uit van de natuur. Als een wespennest een risico vormt of voor overlast zorgt, heeft verplaatsen daarom de voorkeur. Zo houden we de natuur zo veel mogelijk in stand. De wespen krijgen een nieuw plekje en jij hoeft je nergens meer zorgen over te maken.

Weetje: wespen steken niet zomaar

Kennelijk zijn we geneigd te denken dat wespen zomaar kunnen steken. Dat kan misschien zo lijken, maar dat is beslist niet het geval. Na het steken moet de wesp opnieuw gif aanmaken en dat kost heel veel energie. En die energie kunnen ze wel beter gebruiken, dus dat steken doen ze echt alleen wanneer ze niet anders denken te kunnen. Ook wanneer jij het idee hebt dat die wesp zomaar stak, zal het toch zijn omdat die zich bedreigd voelde.

Aziatische of Europese hoornaar?

Nu de Aziatische hoornaar steeds vaker in ons land opduikt, is het ook belangrijk het verschil tussen de Aziatische en Europese hoornaar te maken. Er verschijnen nogal eens berichten waarbij foto’s voor verwarring zorgen. De Europese hoornaar is groter, heeft veel roodbruin bij de kop, poten en het borststuk, terwijl de Aziatische hoornaar overwegend zwart is en gele poten heeft. De kans dat het om een Aziatische hoornaar gaat is trouwens nog steeds erg klein. Ook hier geldt: bij twijfel, raadpleeg een wespenconsulent.

Aziatische hoornaar op een plant. De kop is roodbruin met achter de ogen zwart, een zwart middenstuk en een overwegend donker achterlijf met een geel achtereind, dat ongeveer een derde van het achterlijf is. De poten zijn overwegend geel.
Aziatische hoornaar op een plant. De kop is roodbruin met achter de ogen zwart, een zwart middenstuk en een overwegend donker achterlijf met een geel achtereind, dat ongeveer een derde van het achterlijf is. De poten zijn overwegend geel.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...