Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Tussenstand Giro555-actie voor Turkije en Syrië ruim 108 miljoen euro

In 2 weken tijd is in Nederland ruim 108 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Met de opbrengst bieden de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel aan tienduizenden getroffen mensen in de twee landen.

20 miljoen gedoneerd na actiedag

Een week na de nationale actiedag hebben Nederlanders 108.501.189 euro gedoneerd aan Giro555. Michiel Servaes, actievoorzitter Giro555: “Dit is een fantastisch bedrag en toont de enorme betrokkenheid van veel Nederlanders bij de slachtoffers van deze ramp. Sinds de actiedag van vorige week is er nog zo’n 20 miljoen euro gedoneerd.”

“Tragisch genoeg werd het grensgebied tussen Turkije en Syrië deze week opnieuw getroffen door een nieuwe aardbeving waardoor er nog meer schade is. De hulporganisaties achter Giro555 breiden hun noodhulp steeds verder uit om al die mensen die door deze catastrofe zijn getroffen, te helpen.” Servaes bezocht vorige week de getroffen regio waar hij onder meer de Turkse steden Gaziantep en Antakya bezocht.

Hulp opschalen

De organisaties achter Giro555 zijn hard bezig hun hulp op te schalen in Turkije en Syrië, mede door het geld dat Nederland aan Giro555 heeft gedoneerd. Zo heeft Oxfam de schade aan het waternetwerk van Aleppo in kaart gebracht en op basis daarvan de eerste 250 reparaties aan kranen en wasbakken uitgevoerd in scholen, moskeeën en tijdelijke opvanglocaties.

Save the Children heeft in Syrië 7500 mensen voorzien van kant-en-klare warme maaltijden en 200 maaltijden aan de Zoek- en Reddingsteams. En UNICEF geeft in Aleppo, Hama en Latakia psychosociale eerste hulp aan families om hun ervaringen te kunnen verwerken.

Nog steeds inzamelingen

Ondertussen wordt er in Nederland nog steeds geld ingezameld voor de Giro555-actie voor Turkije en Syrië. Zo doneert Fotografie Voorgoed een gedeelte van haar omzet aan Giro555, de teller staat op dit moment op 26.000 euro. Poptempel Melkweg organiseert op 26 februari een groot benefietconcert met optredens van Naaz, Merel Polat en Nazmiye Oral, de opbrengst gaat naar Giro555.

Cabaretier Theo Maassen organiseert op 1 maart, samen met Henry van Loon en Sezgin Güleç, een benefietvoorstelling voor Giro555. De komende 3 maanden is bij SNS Bank is het overboeken van geld naar iemand in Turkije kosteloos. Het bedrag van de transactiekosten van elke particuliere overboeking naar Turkije gaat naar Giro555.

En veel scholen, zowel basis als voorgezet onderwijs, hebben of houden lotenverkopen, schoolfeesten en andere acties waarbij de opbrengst wordt gedoneerd aan Giro555.

Zware aardbevingen Syrië en Turkije

Op maandag 6 februari werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. Reddingswerkzaamheden zijn nog altijd in volle gang. Inmiddels zijn er tienduizenden dodelijke slachtoffers geteld en honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...