Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Media

Trekt Facebook er echt de stekker uit in Europa?

Facebook “dreigt” te vertrekken uit Europa, aldus nieuwsberichten naar aanleiding van lopend onderzoek naar het zogenoemde Privacy Shield. Hoe groot is de kans dat dit echt gaat gebeuren?

Uitwisseling data tussen EU- en VS-servers

Wat is nu het probleem? Dat zit in de uitwisseling van data tussen servers in de EU en in de VS. De verwerking van data in de VS is volgens Meta noodzakelijk om hun diensten te kunnen blijven aanbieden. Kan dat niet, dan zouden Facebook en Instagram weleens onbruikbaar kunnen zijn in de EU.

Journalist Mark Scott van Politico ontdekte dat in een toelichting bij de kwartaalcijfers van de mediagigant werd gewaarschuwd dat het niet kunnen aanbieden van onder andere Instagram en Facebook impact op het bedrijfsresultaat zal hebben:

Privacy Shield is het primaire probleem

Het primaire probleem is Privacy Shield, een overeenkomst tussen de EU en de VS over het beschermen van de persoonsgegevens, in 2020 door het Europese Hof ongeldig verklaard is. Over een nieuw verdrag wordt sindsdien onderhandeld en omdat dat er na ruim anderhalf jaar nog steeds niet is, en ook andere (tijdelijke) verdragen nu niet meer houdbaar blijven, is er voor Meta geen wettelijke grond meer om gegevens in de VS te verwerken.

Zonder dataverwerking geen Facebook en Instagram

Meta geeft dus in de toelichting bij de kwartaalcijfers aan dat het diensten, waaronder Instagram en Facebook, niet meer kan aanbieden en dat ten koste van het resultaat kan gaan. Het lijkt erop dat Facebook en Instagram dan dus niet meer in de EU kunnen worden gebruikt.

Mogelijk vertrek van Facebook uit Europa?

In de berichtgeving van diverse media wordt gekopt dat Meta “dreigt” te vertrekken. En Meta zelf benadrukt dat ze absoluut niet dreigen om weg te gaan, maar dat ze simpelweg geen andere optie hebben dan hun activiteiten te staken als er geen oplossing komt. En dat ze dat absoluut willen voorkomen.

Kleine kans dat het gebeurt

Natuurlijk valt niet uit te sluiten dat het gebeurt. Als er geen oplossing komt en Meta geen data in de VS kan verwerken, hebben ze een probleem omdat ze niet aan de AVG kunnen voldoen. Zowel de EU als Meta zullen alles willen doen om te voorkomen dat dit gebeurt.

De vraag is wel of er tijdig een oplossing komt. Het kan dan ook zijn dat Instagram en Facebook tijdelijk niet werken en weer terugkomen zodra die oplossing er is. Misschien is het wel eens een goede manier om te ervaren hoe het leven zonder deze platformen ook alweer was.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...