Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Entertainment

Sting verkoopt muziekcatalogus aan platenmaatschappij?

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij die liedjes niet al? We leggen je graag uit hoe het echt zit en waarom de berichtgeving niet (helemaal) klopt.

Sting verkocht publishing van zijn muziek

Laten we beginnen met wat Sting nu echt verkocht: de publishing van de muziek die hij heeft geschreven. Dat zijn niet de opnames van zijn liedjes, maar de rechten van de composities en teksten. Die rechten leveren geld op, omdat iedere keer dat een liedje wordt gebruikt op radio, tv, streaming of internet, daarvoor betaald wordt (of moet worden) en het meeste naar de eigenaren van de publishing gaat.

Opnames zijn ‘recording rights’

De opnames van de liedjes vallen onder de ‘recording rights’ en staan los van de publishing. In veruit de meeste gevallen is een platenmaatschappij of platenlabel de eigenaar van die opnames, omdat ze geïnvesteerd hebben in de opnames en er met een artiest contractueel is vastgelegd dat die opnames dan van hun zijn.

Dat is dan ook de reden waarom je weleens liedjes kunt tegenkomen op bijvoorbeeld een streamingdienst die anders klinken dan de versie die je kent. Dan is het nummer opnieuw opgenomen vanwege een rechtenkwestie met de eigenaar van de recording rights. Of: het platenlabel bestaat niet meer en het blijkt vrijwel onmogelijk om de opnames te krijgen.

Oké, het kan ook zo zijn dat een platenmaatschappij het de moeite niet waard vindt om tracks te digitaliseren, omdat ze verwachten dat die nauwelijks gestreamd gaan worden.

Sting verkocht niet aan een platenlabel

Het gaat dus over de publishing, dus Sting kan het niet hebben verkocht aan een platenlabel. Die doen namelijk niets met publishing. De catalogus van Sting is verkocht aan Universal Music Publishing Group, dat weliswaar onderdeel is van Universal Music Group, maar strikt gezien wat anders is dan een platenmaatschappij of (al helemaal) platenlabel. Sting verkocht dus zijn gehele publishingcatalogus aan de publishingtak van muziekmoloch Universal Music Group (UMG).

Universal Music is inderdaad zijn platenmaatschappij

Alle opnames van Sting en The Police, de band waarin hij zijn carrière begon, zijn ondergebracht bij Universal Music. Daarmee is de verwarring wel begrijpelijk en ja, alles is nu onder die hele UMG ondergebracht. Dat is niet per se logisch, er zijn veel artiesten die hun publishing niet bij de publishingtak van hun platenmaatschappij hebben ondergebracht.

UMG is eigenaar van alles, Sting heeft $$$

Hiermee is UMG nu eigenaar van alle rechten van de muziek waar Sting zijn hand in heeft gehad. En Gordon Sumner, zoals Sting eigenlijk heet, kan rentenieren. Voor zover die dat nog niet kon. Hij is volgens de berichtgeving een slordige 300 miljoen dollar rijker geworden van de deal.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...