Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Huis & tuin

Stedin: meld vermoedens van brandgevaarlijke hennepkwekerij

Netbeheerder Stedin stopte in 2022 samen met politie en gemeenten 266 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Dat is minder dan in 2021, toen waren het er 405. Het vermoeden is dat er niet minder hennepkwekerijen zijn, maar dat criminelen de illegale kwekerijen beter weten te verbergen. Daarnaast ontvangen Stedin en de politie minder meldingen van omwonenden.

Groot risico op brand

Het risico op brand bij deze kwekerijen is heel groot. Stedin roept daarom bewoners op om vermoedens van hennepkwekerijen altijd te melden, ook vanwege de eigen veiligheid. Jaarlijks zijn er zo’n 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen. “In hennepkwekerijen knoeien ze met kabels en stelen ze grote hoeveelheden elektriciteit’’, zegt Jan van Oorschot, directeur Consument van Stedin.

Twee brandweermannen in de bak van een hijskraan met op de achtergrond vlammen die uit het dak van een woning komen.
Een grote brand in een hennepkwekerij op een zolder in de Haagse Rijklof van Goensstraat op 24 september 2022. De zolder brandde uit en de woningen eronder hadden flinke waterschade. Foto: Regio 15.

“Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen. Stedin blijft zich samen met andere netbeheerders, gemeenten en politie inzetten om zoveel mogelijk van deze gevaarlijke situaties te stoppen. We kunnen pas echt aan de slag als omwonenden ons tippen.’’

Maatschappelijke kosten door energiediefstal

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. De 266 opgerolde hennepkwekerijen stalen samen voor 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6.500 huishoudens. De kosten voor het oprollen van de hennepkwekerijen en de energiediefstal worden verhaald op de daders, maar dat lukt lang niet in alle gevallen. Als dat niet lukt, betaalt uiteindelijk de maatschappij de rekening.

Aantal meldingen loopt terug

Stedin ziet het aantal opgerolde hennepkwekerijen in de regio al jaren teruglopen. Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en de politie afhankelijk van tips van bewoners, maar ook het aantal tips loopt terug. Een exacte reden van het uitblijven van tips is niet bekend.

De netwerkbeheerder vermoedt dat bewoners minder meldingsbereid zijn omdat ze de gevaren van een kwekerij niet kennen. Ook weten criminelen steeds beter kwekerijen te verstoppen met isolatie, filters en koeling.

Maak kennis met een hennepkwekerij

Stedin gaat ook in 2023 inzetten op meer voorlichting met de ‘hennepcontainer’ op weekmarkten, veiligheidsmarkten en beurzen. In deze zeecontainer is een hennepkwekerij nagebouwd en kunnen bewoners kennismaken met de wereld van de hennepteelt en de gevaren ervan. Doel hiervan is dat bewoners eerder de signalen van een hennepkwekerij herkennen en weten welke actie ze moeten ondernemen.

Vermoeden van hennepkwekerij? Geef het door

Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners. Op de website van de politie staan tips hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie via 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), of op de website van Stedin.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...