Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Drenthe

Samenwerking in de uitvaartzorg

Herken je dat, dat je het soms zo druk hebt dat je niet weet hoe je al het werk rond moet krijgen? Zo gaat dat ook in de uitvaartbranche en dan heb ik het niet over coronadrukte waar zoveel over gesproken wordt, maar over drukte in het algemeen.

Samenwerking met gelijkgestemden

Zomers is het vaak rustiger in de branche, in het najaar trekt het aan en in de winter is het druk om dan weer richting de zomer weer een rustige periode te krijgen. Het is lastig om je personeelsmanagement daar op af te stemmen. Samenwerking kan dan de oplossing zijn. Maar samenwerken doe je wel met gelijkgestemden.

Het is immers lastig te verkopen als je op maandag een uitvaart hebt voor een eigen familie en op dinsdag voor een collega uitvaartverzorger waar dan dezelfde gasten komen die dan verschillende werkwijzen en denkwijzen zien. Dit kan enorme imagoschade opleveren.

Zo werkt Uitvaartzorg BijZonder van begin af aan al samen met Uitvaartzorg Noordenveld en Uitvaartzorg Westerkwartier. Dit zijn organisaties zonder winstoogmerk en de werkwijze is volledig te vergelijken met die van Uitvaartzorg BijZonder. Een samenwerking waarbij ze elkaar tijdens vakantie, ziekte en drukte waarnemen.

Daar is eind 2021 uitvaartvereniging De Laatste Eer uit Assen bij gekomen. Uitvaartverenigingen werken altijd zonder winstoogmerk, waardoor dit makkelijk te verenigen is met de werkwijze van BijZonder.

Hoe is de samenwerking met De Laatste Eer Assen tot stand gekomen?

In oktober 2021 was de drukte bij de De Laatste Eer groter dan gebruikelijk en daardoor de werkdruk bij de medewerkers hoger dan normaal. Dit is wel even vol te houden, maar niet voor een langere periode. Immers in ons vak gaat het 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar door. Mocht deze drukte in de toekomst vaker voor komen, dan moet er een oplossing voor handen zijn.

Voor ons was het een eer om te vernemen dat De Laatste Eer de oplossing in uitvaartzorg BijZonder zag en juist daar komt de gelijkgestemdheid weer om de hoek kijken. Het er voor een familie willen zijn, gaan tot het uiterste voor een persoonlijke en een passende uitvaart, het creëren van rust en ruimte om te komen tot een goed afscheid. Het er in alle omstandigheden willen zijn voor een familie, kwaliteit boven kwantiteit, geen 13 in een dozijn, enzovoorts…

Mocht het dus zo zijn dat er door drukte een extra kracht Bij De Laatste Eer nodig is en zij daarna weer Zonder verder kunnen, dan is het mogelijk dat de families daar iemand van BijZonder tegenkomen en dan werkt uit de naam van De Laatste Eer Assen.

Vrije keuze voor uitvaartverzorger

Uiteraard hebben families altijd de vrijheid om rechtstreeks een uitvaartverzorger van hun keuze te kiezen. Soms kan dit nadelige financiële gevolgen hebben, maar bij de juiste keuze van uitvaartondernemer is er eigenlijk alleen maar financieel voordeel te behalen. Zo keren bijvoorbeeld de begrafenis/uitvaartverenigingen van Assen, Vries en Rolde 100% en Emmen 90% uit als je voor BijZonder kiest. Dit in combinatie met de werkwijze van BijZonder kan een voordeel tot wel 25% ten opzichte van een vergelijkbare uitvaart opleveren.

Maar wees je ervan bewust dat een passende uitvaartverzorger belangrijker is dan welk financieel voordeel dan ook. Is een uitvaartverzorger niet passend, dan kan dit een rouwtrauma voor het leven veroorzaken. Om nabestaanden te ontzorgen; kies bij leven en kies bewust.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...