Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Mens & samenleving

Oxfam noodhulpteam op weg naar Marokko

Een humanitair team van Oxfam vertrekt vandaag naar Marokko om samen met de collega’s van het Oxfam kantoor in Rabat en verschillende Marokkaanse partners vast te stellen hoe de slachtoffers van de aardbeving het meest geholpen kunnen worden.

Dodental bijna op 3.000

Na de zware aardbeving van afgelopen vrijdag wordt de omvang van de ramp steeds duidelijker. Het dodental is inmiddels opgelopen tot bijna 3000 mensen en van de 2000 gewonden is de helft er zeer slecht aan toe. Het epicentrum van de aardbeving bevindt zich in het Atlasgebergte, met veel afgelegen dorpen die moeilijk toegankelijk zijn. Oxfam Novib is sinds afgelopen weekeinde ook met een inzamelingsactie bezig voor de slachtoffers in Marokko.

Eerste behoeften in kaart brengen

Humanitaire hulpverleners van Oxfam gaan samen met Marokkaanse collega’s ter plekke de eerste behoeften van de getroffen mensen in kaart brengen. Naast tenten, voeding en water is er vooral medische zorg nodig. “Zodra het eerste verkenningsteam de meest urgente noden heeft geïdentificeerd, wordt er een concreet plan gemaakt en wordt het team verder uitgebreid”, vertelt Nienke Hiemstra, coördinator humanitaire programma’s van Oxfam Novib. Hiemstra nam zelf verschillende keren deel aan zo’n onderzoeksmissie tijdens een ramp.   

Tientallen dorpjes in puin

Een van de zwaarst getroffen gebieden is de provincie Al Haouz, aan de voet van de hoge Atlas. Daar zijn ook de meeste mensen omgekomen. Tientallen dorpjes in het hogerop gelegen gebergte liggen totaal in puin. Bijna ieder gezin raakte hier een familielid kwijt. Mensen die hulp het hardst nodig hebben, zijn moeilijk bereikbaar. Wegen waren voor de ramp al slecht begaanbaar. Reddingsploegen slagen er nog steeds niet in alle dorpen te bereiken.

Verschillende rurale programma’s Oxfam

Oxfam ondersteunt al jaren verschillende rurale programma’s van Marokkaanse partnerorganisaties zoals duurzaam toerisme, die vooral aan veel Marokkanen werkgelegenheid bieden. Deze projecten bevinden zich in het rampgebied. Daarnaast zijn er programma’s voor gendergelijkheid.  

Goedkeuring overheid nodig

Oxfam hoopt zo snel mogelijk met de partners aan de slag te gaan. “De schade is enorm en de directe noden van de getroffen bevolking zijn hoog. Het is van groot belang dat het we het verlenen van noodhulp snel in gang zetten”, aldus Nienke Hiemstra. Daarvoor is wel goedkeuring van de overheid nodig.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...