Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Online brainstormen met Lucidspark werkt simpel en snel

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om bijvoorbeeld te brainstormen of via digitale post-its de SCRUM-methode toe te passen.

Brainstormen

Voordat ik aan sommige blogs begin te schrijven ga ik vaak ook eerst brainstormen. Ik schrijf het onderwerp op waar ik iets over wil vertellen. Vervolgens schrijf ik onderwerpen of vragen erbij die ik uit wil werken. Na deze brainstormsessie kan ik in een keer het blog schrijven, wat een stuk efficiënter werkt.

Alles op een kladje

Vaak schrijf ik dit op papier, of eerder gezegd op een kladje, maar mijn handschrift is niet super duidelijk. Ik moet bekennen dat het veelvuldig gebruiken van toetsenbord en muis mijn handschrift er niet beter op maakt. Maar alles op papier schrijven heeft zo zijn beperkingen. Zo krijg je allemaal losse papiertjes die je niet altijd bij je hebt.

Concepten in de WordPress app

Ik gebruik al jaren de WordPress app om concepten aan te maken voor nieuwe blogs. Meestal is dit een snelle notitie over het onderwerp en daar blijft het dan bij. Af en toe een paar aantekeningen of een URL naar een website. Maar het echte brainstormen doe ik hier niet in omdat ik dat niet fijn vind.

Digitaal brainstormen

Omdat ik altijd op zoek ben naar betere manieren om te werken aan mijn blogs en ook wel nieuwsgierig was, heb ik een gratis account geregistreerd op Lucidspark.com.

Op school heb ik vele jaren gewerkt met Microsoft Office Visio en Lucidspark kan je hier min of meer mee vergelijken. Het grote verschil is dat je Lucidspark in de browser of via de app op de smartphone kan gebruiken. Je hoeft dus geen software te downloaden en te installeren. Je logt ergens in de wereld in en werkt weer verder.

Of het komt door mijn ervaring met Visio en een aantal vergelijkbare tools weet ik niet zeker, maar Lucidspark werkt heel eenvoudig. Tijdens de eerste keren dat je de tool gebruikt krijg je tips hoe je er nog beter gebruik van kan maken. Ook zonder die tips werkt het zeer intuïtief.

Je begint met een leeg whiteboard en dat vul je met vierkantjes, cirkels, post-its of afbeeldingen door ze van de linkerkant naar het whiteboard te slepen. Ieder item dat je naar het whiteboard sleept kan je voorzien van een tekst door er twee keer op te klikken.

Brainstormen met Lucidspark.

Items kunnen onderling ook met lijnen verbonden worden. Klik hiervoor op het eerste item en vervolgens op het pijltje dat er rechts bovenin komt te staan. Je kan vervolgens een lijn trekken naar het item waar je verbinding mee wilt maken.

Van een van mijn whiteboards heb ik bovenstaand screenshot gemaakt. Ik deed er langer over om onderwerpen te bedenken dan het uit te werken. In mijn geval was 14 inch laptop het kernonderwerp en zie je verder de andere deelonderwerpen die ik misschien wil bespreken.

Whiteboard online delen

Een pluspunt is dat je het whiteboard ook online kan delen met anderen. Rechts bovenin het scherm vind je de knop “Delen” om direct een e-mail te sturen of een link te genereren die je via een ander medium kan delen zoals WhatsApp.

Tijdens het delen van het whiteboard kan je bepalen wat een ontvanger kan:

  • Bewerken en delen
  • Bewerken
  • Commentaar toevoegen
  • Alleen lezen

Minpunt is wel dat de ontvangers een Lucidspark-account moeten hebben. Het zou mooi zijn als je een “alleen lezen” link kan generen waarvoor geen account nodig is. In plaats van een account registreren kan je ook direct met een Google-account inloggen.

Smartphone app

Ik heb ook de gratis smartphone app geïnstalleerd en in het begin was ik hier best sceptisch over. Werkt dat wel fijn op een klein scherm? Na een half uurtje rommelen moet ik zeggen dat ik er super enthousiast over ben.

Het is heel handig dat je bijvoorbeeld op de laptop begint aan een brainstormsessie en die via de smartphone verder uitwerkt. Dit kan alleen als de app simpel werkt en dat doet deze. Loop je door de stad of zit je in de bus en bedenk je een goede aanvulling dan voeg je die binnen een paar seconden toe. Wijzigingen in de app zijn binnen een paar seconden zichtbaar in de browser.

Kosten

Lucidspark is in de basis gratis maar wel beperkt tot 3 whiteboards. Handig om de dienst uit te proberen, maar je bent natuurlijk al snel door die whiteboards heen.

Het goedkoopste abonnement kost 6,95 euro per maand per gebruiker. Dit bedrag is nog te overzien en is het zeker waard als je dagelijks of wekelijks met de whiteboards werkt. Grote voordeel is dat brainstormresultaten voortaan digitaal en wereldwijd beschikbaar zijn. Ten opzichte van een gratis account krijg je nu ook opties om whiteboards te ordenen.

Wil je kunnen chatten, revisies bijhouden, vergaderingen organiseren met de mogelijkheid om te stemmen? Dan kom je uit op het team abonnement van 8 euro per maand per gebruiker voor minimaal 3 gebruikers. Werk je bij een bedrijf dan is het natuurlijk wel handig dat iedereen dezelfde tool gebruikt voor brainstormen. Stukje standaardisatie.

Lucidspark biedt ook de mogelijkheid om te integreren met de producten van Jira of Azure DevOps. Hier heb je het onderneming abonnement voor nodig. Voor de kosten dien je contact op te nemen. Naast deze integratie ontvang je ook nog meer beheerdersfuncties met bijvoorbeeld de mogelijkheid om mappen aan te maken.

Voor alle betaalde abonnementen geldt een onbeperkt aantal whiteboards.

Lucid, de maker van Lucidspark

De dienst wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Lucid met kantoren in Australië en Nederland. Zij bieden ook nog de diensten Lucidchart (om diagrammen te maken) en Lucidscale (de cloudomgeving organiseren) aan. Het bedrijf bestaat al meer dan 10 jaar en heeft grote klanten zoals Google, HP en Amazon.

Conclusie:

Zonder na te denken kan je deze online dienst gebruiken zodat je je volledig kan focussen op het brainstormen.

Ben je als blogger op zoek naar een digitale tool om over nieuwe onderwerpen te brainstormen dan is deze tool zeker interessant. Werk je bij een bedrijf en plak je post-its voor SCRUM nog fysiek op een whiteboard? Je kan dit digitaliseren met Lucidspark.

Probeer Lucidspark

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...