Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Mens & samenleving

Na strengere regels onveilige producten moeten EU en Nederland doorpakken met IMVO-wet

Er komen nog strengere regels voor producten van buiten de EU, om de consument beter te beschermen tegen de aankoop van kwalitatief tegenvallende, en vooral onveilige producten. De regels hiervoor zijn door EU aangescherpt, en deze regels gaan ook in Nederland gelden. Zaak om door te pakken met deze IMVO-wet, vindt Kirsten Kossens van de ASN Bank.

Consumenten beter beschermd

“Het is heel goed dat consumenten voortaan beter worden beter beschermd tegen onveilige producten van buiten Europa”, zegt Kirsten Kossen, expert mensenrechten en IMVO bij ASN Bank. De EU heeft de regels daarover aangescherpt en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gaat ze ook in Nederland invoeren. Een van de redenen hiervoor is een eerlijkere concurrentiepositie voor bedrijven.

“Bedrijven horen inderdaad niet te hoeven concurreren ten koste van de veiligheid van een product. Dat geldt echter ook voor het handelen ten koste van mens en milieu. In sommige landen laat de lokale wetgeving hierover te wensen over”, zegt Kossen.

Doorpakken met Nederlandse en Europese wetgeving

De volgende stap moet daarom zijn om door te pakken met de Nederlandse en Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten die de EU binnenkomen gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Dat betekent dat er in de keten geen mensenrechten worden geschonden, geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid en dat het milieu geen schade wordt aangedaan. Als dit kan voor veilige producten, dan kan het ook voor andere vormen van onveiligheid en schade.

Consumenten zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat de aankopen die zij doen onder verantwoorde omstandigheden tot stand zijn gekomen.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive

Er wordt al geruime tijd onderhandeld over dergelijke wetgeving, de zogenaamde Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Kossen hierover: “Het is goed dat het gesprek daarover loopt, maar het is nodig nu de volgende stap te nemen door dit vast te leggen in een ambitieuze wet voordat er in 2024 nieuwe verkiezingen zijn voor het Europees Parlement.

We zijn blij dat ook dat het Nederlandse kabinet zich hier hard voor maakt. We hopen dat Nederland snel het goede voorbeeld geeft door de invoering van stevige wetgeving voor IMVO.”

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...