Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Gezondheid

Miljuschka Witzenhausen slaat eerste munt voor EpilepsieNL

Vandaag heeft Miljuschka Witzenhausen de eerste penning geslagen voor EpilepsieNL, ter ere van het 130-jarig bestaan van de organisatie. Witzenhausen, die zelf een dochter heeft met epilepsie, sloeg de eerste munt middels een handslag bij de SEIN polikliniek voor epilepsie in Heemstede. Onder het EpilepsieNL motto ‘Samen in de aanval’ heeft de Koninklijke Nederlandse Munt niet één, maar twee penningen in coincard uitgebracht.

Samen in de aanval

Met de uitgifte vragen EpilepsieNL en de Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor epilepsie, een aandoening waarbij sprake is van een tijdelijke verstoring in de hersenen. In Nederland hebben meer dan 200.000 mensen epilepsie. De meeste mensen hebben geen aanvallen meer door hun medicatie, maar een derde van de mensen met epilepsie blijft aanvallen houden.

Een gedeelte van die mensen heeft hulp nodig bij of na een aanval: er moet dan iemand in de buurt zijn die kan ingrijpen. Daarom heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een coincard met twee penningen uitgebracht.

Ceremoniële eerste slag

EpilepsieNL zet zich in voor meer onderzoek naar betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie. Presentatrice Miljuschka Witzenhausen heeft een dochter met epilepsie en heeft zich al vaak ingezet voor EpilepsieNL. De organisatie EpilepsieNL viert in 2023 haar 130-jarig bestaan: een lange periode waarin al veel stappen zijn gezet. Door middel van onderzoek, voorlichting en werving blijft de organisatie hard werken om haar doelen te behalen.

Ontwerp en oplage

In het ontwerp staat het motto van EpilepsieNL, ‘Samen in de aanval’ centraal. Op beide penningen staat het hoofd van een meisje afgebeeld, met de hersenen zichtbaar. Op de linker penning staat de afbeelding van de hersenen bij een persoon zonder epilepsie. Op de rechter penning staan dezelfde hersenen afgebeeld, maar dan met UV-gekleurde puntjes. Deze beelden de storingen uit in de hersenen die voorkomen bij een epileptische aanval.

De penning in coincard heeft een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. De munten zijn verzamelaarsitems en geen wettig betaalmiddel. De coincard is direct te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...