Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Klimaat en weer

Inhoud en boodschap IPCC-rapport sluiten niet op elkaar aan

De inhoud en boodschap van het zesde IPCC-synthese rapport van 20 maart komen niet met elkaar overeen volgens Piet Sprengers van ASN Bank. Terwijl dat juist dé kernregel is voor betrouwbare communicatie.

3,2 graden opwarming mogelijk

Sprengers: “De dubbele boodschap is dat het rapport enerzijds onomwonden stelt dat we hard op weg zijn naar het overschrijden van de 1,5 gradendoelstelling en zelfs naar het passeren van de 2 graden-doelstelling.”

“Erger nog, volgens het rapport is 3,2 graden opwarming eind deze eeuw de uitkomst als landen zich houden aan hun huidige beloftes en die in de praktijk ook nakomen. Zo niet, dan is het plaatje nog somberder en neemt de opwarming nog verder toe.”

Merkwaardige boodschap

“Wetenschappelijk is dat keurig onderbouwd. Toch komt het IPCC merkwaardig genoeg tegelijkertijd met de boodschap dat het toch nog mogelijk is om het doel van 1,5 graden te halen. Althans met een kans van 50 procent”, vervolgt Sprengers.

“Met die dubbele boodschap kan de rest van het rapport makkelijk afgedaan worden als overdreven alarmerend en apocalyptisch. Immers de uiteindelijke boodschap is er een van hoop dat het allemaal nog kan lukken. De reden voor het optimisme van IPCC is dat er voldoende geld en voldoende betaalbare technieken zijn om dat nog voor elkaar te krijgen, zo betogen zij.”

Optimistisch verhaal doet het beter

“Zelfs IPCC heeft blijkbaar moeite met het alarmerende verhaal achter haar eigen cijfers”, stelt Sprengers. “Een optimistisch verhaal doet het beter dan het ongemakkelijke verhaal over verlies. Maar echte verandering is onmogelijk als we het ongemakkelijke verhaal niet eerst accepteren.”

“Pas dan gaan we echt beseffen dat we drastisch anders met de aarde om moeten gaan en zijn we bereid daarvoor de keuzes te maken die het IPCC voorstelt en die nodig zijn”, besluit Sprengers.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...