Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Natuur & milieu

“In stikstofdebat ontbrak het positieve verhaal over duurzame landbouw”

Donderdag vond het Tweede Kamerdebat over het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG) en de stikstofproblematiek plaats. De focus lag op het wel of niet uitkopen van boeren om stikstofruimte te creëren. Op wanneer welke deadline moet gelden. Op verkiezingsretoriek van politieke partijen. Zo stelt Maria van der Heijden van MVO Nederland.

Ondernemerschap en liefde voor het boeren centraal

Maar waar het niet over ging: het positieve verhaal uit de landbouw. Want wat als we gebruik maken van de kracht van de boer om het stikstofprobleem op te lossen? Oftewel: zet ondernemerschap en liefde voor het boeren centraal en er ontstaat vanzelf ruimte voor omschakelen naar natuurlijke landbouw. Beter voor bodem, biodiversiteit én de boer zelf. Bijkomend voordeel: de stikstofuitstoot neemt vanzelf af.

Boeren zitten klem

Maria van der Heijden: “De huidige situatie is ontstaan door de inrichting van ons landbouwsysteem. Een systeem dat zo eenzijdig gericht is op efficiëntie dat de Nederlandse natuur eronder lijdt.”

“Veel boeren willen bijvoorbeeld wel omschakelen naar duurzame landbouw en veehouderij, maar doen dit niet omdat ze ‘klem’ zitten en geen (ander) toekomstperspectief hebben. Boeren, banken, overheid, erfbetreders en afnemers zijn allemaal onderdeel en hebben belang bij het huidige, niet-duurzame systeem.”

Uitgaan van ondernemerskracht van boeren

“Maar boeren zijn ondernemers”, vervolgt Van der Heijden, “en ondernemers zien overal kansen. Dus laten we nou eens uitgaan van die ondernemerskracht en de situatie als een kans zien om de omschakeling naar natuurlijk boeren te maken. Dat kan de boer niet alleen: we hebben dit systeem samen vormgegeven, dus moeten we ook samen onze natuur redden.”

Omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger maken

MVO Nederland deed alvast een voorzet voor hoe dit kan met boeren; een collectief bestaande uit banken, financiers, verzekeraars, bodembiologen, overheid en afnemers. Samen maken ze het omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger, uiteraard mét een gezond verdienmodel voor de boer.

“Als wij het kunnen, dan kan de overheid het ook. En let dan maar eens op – voor je het weet, hebben we méér boeren nodig in plaats van minder”, besluit Van der Heijden.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...