Veel mensen denken bij het grootste schandaal in de muziekindustrie aan de onthulling dat Rob & Fab van Milli Vanilli playbackten en niks zelf hadden ingezongen. Maar wat als er tracks worden verkocht onder de naam Michael Jackson, die helemaal niet gezongen of zelfs (mede) geschreven zijn door Michael Jackson? Zou dat niet het grootste schandaal in de muziekwereld moeten zijn?
Dat er veel misgaat in de wereld van popmuziek is bekend. Zo zijn veel artiesten misbruikt door managers of andere zakenpartners die er zelf rijker van werden dan de artiesten, bleken platencontracten vaak niet zo mooi als artiesten dachten, en zijn er gevallen waar mensen (zoals producers) credits krijgen voor werk dat ze niet hebben gedaan. Maar wat als er op grote schaal fraude is gepleegd met tracks die worden toegeschreven aan een van de allergrootste popartiesten ooit?
Michael Jackson-album met tracks zonder Michael Jackson
Nog geen anderhalf jaar na de dood van megaster Michael Jackson bracht platenlabel Epic in december 2010 het postume album ‘Michael’ uit. Nog voor de release van het album waren de familie en veel fans van Michael Jackson het er al over eens: enkele nummers op het album zouden niet van Jackson zijn. Het gaat om de zogenaamde ‘Cascio tracks’; nummers die Jackson zou hebben opgenomen bij en met Eddie Cascio, met wie hij al jaren bevriend was.
“Everybody wantin’ a piece of Michael Jackson”
De controverse begon met de release van het eerste nummer van het album, “Breaking News”. In dat nummer is onder andere te horen hoe de zanger zingt “Everybody wantin’ a piece of Michael Jackson”. Fans en familie waren het er in groten getale over eens dat Michael Jackson nooit zijn eigen naam in een nummer zou zingen.
Een ander kritiekpunt was het stemgeluid van de zanger, waarin meer en andere vibrato klonk dan we van Michael Jackson kennen.
Faking Michael podcast
Waar velen vooral op hun gevoel en voornoemde argumenten af gingen, doken de makers van de podcast ‘Faking Michael’ in de materie en zochten ze bewijsmateriaal voor de stelling dat Michael Jackson het wél gezongen had, en dat hij het niet gezongen had.
En zo wordt het grootste schandaal in de muziekindustrie ontrafeld. Op verbluffende wijze wordt aangetoond waar er gefraudeerd is, en hoe. Vele jaren aan onderzoek leidden tot deze podcast, wat met recht een onderzoekspodcast (investigative podcast) mag worden genoemd. Het is onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank.
Ook interessant als je niks met Michael Jackson hebt
Deze podcast is interessant voor iedereen die van (bijvoorbeeld) onderzoeksjournalistiek, waarheidsbevinding, en popmuziek houdt. Dus ook voor wie niks met Michael Jackson heeft. De makers hebben er duidelijk alles aan gedaan om daadwerkelijk de waarheid boven tafel te krijgen.
Cascio tracks verdwenen van album
In juli 2022 verdwenen plotseling de drie gewraakte nummers van het album ‘Michael’ op de streamingdiensten, waarna ze enkele maanden later ook niet meer op de cd-uitgave van het album te vinden waren.
De Michael Jackson Estate en platenmaatschappij Sony blijven vasthouden aan de authenticiteit van de tracks, en stellen ze te hebben verwijderd uit de Michael Jackson muziekcatalogus omdat de discussie rondom de tracks zou afleiden van de focus die er zou moeten zijn op waar het echt om gaat: de grote catalogus aan muziek van Michael Jackson.
Oordeel zelf: luister de podcast
Het is niet aan ons om te bepalen wat jij gelooft. Dus luister de podcast en oordeel zelf of het bewijs geleverd is dat Michael Jackson de Cascio tracks niet gezongen heeft. Ga naar fakingmichael.com of Podnews om de podcast te kunnen luisteren in jouw favoriete podcast-app.