Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Eindstand Giro555 Samen in actie voor Oekraïne: €184.493.397

Meer dan een jaar voerde Giro555 actie voor slachtoffers van het conflict in Oekraïne. Afgelopen week werd de rekening van de langstlopende actie van Giro555 gesloten. De eindopbrengst van ‘Samen in actie voor Oekraïne’ maakt het de op één-na-meest succesvolle acties ooit. De onophoudelijke stroom aan giften stelt de Samenwerkende Hulporganisaties en hun partners in staat hun humanitaire (nood)hulpprogramma’s uit te voeren.

Een onvoorstelbaar mooie prestatie

“Dankzij de niet aflatende steun voor alle slachtoffers van het geweld is de teller die op 28 februari dit jaar nog op ruim 183 miljoen euro stond, nog verder opgelopen. Een onvoorstelbaar mooie prestatie waar heel Nederland aan bijgedragen heeft”, zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van ‘Samen in actie voor Oekraïne’ en directeur Cordaid. “En, daar zijn we enorm dankbaar voor.” 

Met de donaties kunnen de hulporganisaties achter Giro555 noodzakelijke en essentiële humanitaire hulp verlenen, zoals het uitdelen van voedselpakketten en financiële bijdragen voor het kopen van voedsel, drinkwater, kleding en medicijnen, herstelwerkzaamheden aan beschadigde en vaak onbewoonbaar geworden huizen, reparatie van water- en elektriciteitsvoorzieningen, tijdelijke behuizing, kinderopvang, traumazorg en ontmijning.

Humanitaire hulp, maar ook contant geld

Het afgelopen jaar reisde Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling) verschillende keren naar Oekraïne, Polen, Moldavië. Landen waar Stichting Vluchteling met steun van Giro555 samenwerkt met partners in hulpprogramma’s voor Oekraïners. In Oekraïne bestaat de humanitaire hulp van deze hulporganisatie onder meer uit voedselhulp, drinkwater, medicijnen voor ziekenhuizen, traumazorg, noodpakketten en medische hulp.

Daarnaast is er ook hulp op maat, zoals contant geld. Partner Polish Humanitarian Action geeft via deze vorm van hulp gevluchte Oekraïners hun waardigheid en zelfbeschikking terug. Zo kan de Oekraïense Aleksandra (84) dankzij contant geld zelf keuzes maken. Zij woont nu met haar dochter Larysa van 53 in Kharkiv. Toen hun huis in het naburige dorp Tyshky door bombardementen onbewoonbaar werd, vluchtten ze naar de stad.

Twee vrouwen zitten op een bank, die in een hoek tegen een muur van witte bakstenen staat. Links zit de jongste van de twee, ze knijpt met haar linkerhand bovenin haar neus, het lijkt erop dat ze huilt. Rechts en meer op de voorgrond zit de oudste vrouw, duidelijk een senior, met hoofddoek om, voor zich uit te staren.
Met de cashhulp van Stichting Vluchteling kunnen Oleksandra en Larysa reparaties aan het huis laten uitvoeren dat door bombardementen onbewoonbaar werd. (foto Stichting Vluchteling)

Intussen zijn moeder en dochter ingetrokken in een piepklein appartement in Kharkiv. Ze leven van het pensioentje van moeder. Het geld dat ze van het hulpprogramma krijgen, gebruiken ze om een nieuw raam te kopen, of tweedehands leisteen voor het dak.

Stimulering van lokale economie

Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling: “Cash hulpverlening stimuleert lokale inkoop en daarmee de economie ter plekke. Bovendien weten mensen zelf het beste waar ze hulp voor nodig hebben. Daarom zetten veel met Giro555 gesteunde hulporganisaties in op hulpverlening in de vorm van contact geld.”

Psychosociale zorg voor kinderen op de vlucht

Terre des Hommes, een van de andere hulporganisaties achter Giro555, verleent onder meer psychosociale zorg voor kinderen op de vlucht, zoals Sofia. Tijdens zware bombardementen in het Oekraïense Donetsk werden het huis en alle bezittingen waar Sofia en haar familie woonden volledig verwoest. Samen met haar familie vluchtte ze naar het veilige Roemenië. Ze kan nu dankzij de hulporganisatie onderwijs volgen én sporten.

Een vrolijk kijkend meisje in blauw judopak met een medaille om en een diploma dat ze trots laat zien. Op de achtergrond zie je een groot aantal auto's geparkeerd in wat een woonwijk in Roemenië lijkt. Het wegdek is nat en rondom de auto's zie je verschillende soorten gebouwen.
Met hulp van de lokale partner van Terre des Hommes in Roemenië is de Oekraïense Sofia weer judo gaan doen. Ze won er zelfs al de eerste prijs mee. (foto Terre des Hommes)

“Thuis zat ik op judo, dat vond ik heel leuk.” zegt Sofia die zelf weer een nieuwe judoclub heeft gevonden. “Ik kreeg een judopak en ik zit nu op de club.” De lokale partner van Terre des Hommes heeft haar daarbij geholpen. Ze hoeft ook geen lidmaatschap te betalen. Sofia doet regelmatig mee aan judowedstrijden en met succes. Juist sporten en (re)creatieve activiteiten helpen kinderen als Sofia traumatische ervaringen van een oorlog te verwerken.

Kunsttherapie voor Dmytro

Dmytro is vader van twee jonge dochters, waarvan een met speciale onderwijsbehoeften. Het gezin wordt begeleid door het Ouder en Kind centrum in Odesa. Zorgprofessionals die in dit centrum werken, werden getraind door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, een van de zeven gastdeelnemers van de Oekraïne-actie.

Sinds kort krijgt Dmytro kunsttherapie: “Ik kan mijn zorgen over de oorlog even opzij zetten. De kinderen worden ondertussen vermaakt – zij hebben nog meer plezier dan ik. Dit is zo belangrijk voor ons gezin. Er is geen andere gelegenheid voor vermaak, helemaal niets.” Door de kunsttherapie hebben Dmytro en zijn vrouw even tijd voor zichzelf. Het schilderen en het reflecteren helpt de ouders hun gevoelens onder woorden te brengen.

Man met grijzende baard in zwart t-shirt en tatoeage over de rechter zijkant van zijn rechterarm schildert een figuur op een papier dat iets groter dan A4-formaat lijkt. Het papier zit vastgeklemd op een paneel dat op een schildersezel staat. Op de achtergrond zie je gele gordijnen die opengetrokken zijn en voile gordijnen met een iets gelige kleur voor het raam.

Ook met de kinderen wordt op een speelse manier uiting gegeven aan hun gevoelens. Dmytro: “We raken niet meer in paniek als plotseling alles uitvalt. We hebben geleerd te leven zonder elektriciteit, zonder telefoon. Maar deze uurtjes samen met het gezin zijn onbetaalbaar. Dit zijn fijne herinneringen.”

Hulp in Oekraïne en buurlanden blijft nodig. Daarom blijft het via de deelnemende organisaties van Giro555 mogelijk om te doneren voor hulp aan slachtoffers van het conflict in Oekraïne.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...