Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Natuur & milieu

Einde plastic in shampoo en make-up in zicht

Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo, zoals microbeads die gebruikt worden in scrubs of minuscule glitters.

Dit jaar strategie van Europese Commissie

Voor de tweede categorie microplastics – de soort die onbedoeld vrijkomt bij het uit elkaar vallen van materiaal zoals kleding – komt de Commissie dit voorjaar met een strategie, zo meldt Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie.

Op weg naar een verbod

De EU-landen hebben de Europese Commissie gevraagd om de hoeveelheid microplastics in het milieu te beperken. Het Europees Parlement riep in 2018 zelfs op tot een verbod.

Om bedrijven te dwingen geen microplastics meer in hun producten te gebruiken moet de Europese wetgeving over chemische stoffen in producten, genaamd REACH, aangepast worden. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Er gaat eerst grondig wetenschappelijk onderzoek aan vooraf, door het Europees agentschap voor chemische stoffen.

Goedkeuring voorstel begin 2023 verwacht

Op basis van hun advies heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel gedaan. Hier moeten experts uit alle 27 lidstaten nu hun goedkeuring aan geven. Naar verwachting gebeurt dit begin 2023. Als het Europees Parlement en de EU-landen dan niet binnen drie maanden bezwaar aan tekenen kan het verbod ingaan.

Jaarlijks 42 ton plastic in het milieu

Microplastics zijn hele piepkleine stukjes plastic, maximaal vijf millimeter groot. Deze minuscule plasticdeeltjes breken niet af in de natuur. Ze blijven honderden jaren bestaan, in de bodem, in zeeën of rivieren, en komen op deze manier in ons voedsel en drinkwater terecht. Vaak zijn ze door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica – denk aan oogschaduw of lipstick –, shampoo, of wasmiddelen. Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in het milieu terecht.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...