Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Entertainment

Eerste zes De La Soul albums vanaf 3 maart 2023 te streamen

Het heeft “even” geduurd, maar op 3 maart 2023 verschijnen de eerste zes albums van rapgroep De La Soul dan eindelijk op de streamingdiensten en muziekdownloadsites. Eindelijk kunnen we dan genieten van de klassiekers ‘3 Feet High And Rising’ en ‘De La Soul Is Dead’, en van de commercieel minder succesvolle albums als ‘Buhloone Mindstate’ en ‘Stakes Is High’.

Problemen met samples

De albums staan propvol met samples, die stuk voor stuk gecleard moeten worden. Clearen is het proces van toestemming krijgen voor het gebruik en publicatie, waarbij ook onderhandeld wordt over eventuele vergoedingen voor de componisten van de tracks waaruit gesampled is.

Dit moet helemaal opnieuw gebeuren voor streaming en digitale downloads, omdat de oorspronkelijke overeenkomsten geen rekening hebben gehouden met deze nieuwe vormen van distributie. Dus moeten alle rechthebbenden weer opnieuw worden benaderd, wat bij de albums van De La Soul om honderden samples gaat. Een enorm complex proces dus.

Tommy Boy-albums eindelijk digitaal beschikbaar

De (eerste) zes albums van De La Soul die via het label Tommy Boy werden uitgebracht zijn vanaf 3 maart 2023 dus eindelijk digitaal beschikbaar. Het gaat om:

  • 3 Feet High And Rising (1989)
  • De La Soul Is Dead (1991)
  • Buhloone Mindstate (1993)
  • Stakes Is High (1996)
  • Art Official Intelligence: Mosaic Thump (2000)
  • AOI: Bionix (2001)

De toegankelijke “hippie” hiphop van het eerste album zal vrijwel iedereen die eind jaren ’80 en begin jaren 90 bewust heeft meegemaakt nog wel heugen. Op ‘De La Soul Is Dead’ werd de groep wat serieuzer en werd ook de muziek wat “zwaarder”. Daarna was het commercieel gezien ook wel gedaan met de successen voor De La Soul.

Reservoir Media pakte de handschoen op

Waar Tommy Boy’s moedermaatschappij Warner Music zich afvroeg of het wel de moeite waard was om de samples opnieuw te clearen, pakte Reservoir Media de handschoen wel op. En voortvarend, kunnen we wel stellen. In minder dan een jaar na de overname van Tommy Boy door Reservoir Media is het proces afgerond en komen de zes albums van De La Soul eindelijk beschikbaar in de digitale muziekwinkels en op de streamingdiensten.

Digitale single “The Magic Number” op 13 januari

De zes albums komen dus op 3 maart beschikbaar als digitale download en voor streaming. 3 maart is het exact 34 jaar geleden dat ‘3 Feet High And Rising’ uitkwam. Voorafgaand aan de albumreleases komt “The Magic Number” op 13 januari als digitale single uit.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...