Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Nieuws

Deense ringforten uit Vikingtijd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed

Vijf historische Deense ringforten uit de Vikingtijd zijn opgenomen in de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. De forten werden onder het bewind van de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand (de naamgever van de Bluetooth-technologie) tussen 958 en 987 gebouwd en worden gekenmerkt door de opmerkelijke symmetrie. 

Fysieke manifestatie koninkrijk Denemarken

De forten zijn één van de meest prominente archeologische overblijfselen uit de Vikingtijd in Denemarken, en laten de ambitie ten tijde van de bouw zien: het Deense koninkrijk verenigen en te beschermen tegen externe vijanden. 

“De Vikingtijd heeft een unieke plaats in de wereldgeschiedenis, en de ringforten zijn een fysieke manifestatie uit de tijd dat Denemarken als één koninkrijk verenigd was en Scandinavië deel uitmaakte van de christelijke beweging in Europa. Daarom is het geweldig dat de Deense ringforten nu door UNESCO worden erkend als werelderfgoed; op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de piramiden en de Grote Muur van China.”, aldus Rane Willerslev, museumdirecteur van Nationalmuseet, het Nationaal Museum van Denemarken

“Deze toekenning zal toekomstig onderzoek en communicatie over de Ringforten ondersteunen – en hopelijk ook bijdragen aan het aantrekken van meer bezoekers”, zo besluit Willerslev. 

Ringforten verspreid over verschillende regio’s

De vijf ringforten zijn verspreid over verschillende regio’s in Denemarken:

Aggersborg, Noord-Jutland

Aggersborg, gelegen nabij Løgstør in Noord-Jutland, is het grootste van de Vikingtijd ringforten en werd gebouwd rond 980. De interne diameter van het fort is 285 meter en het was omgeven door een 9 meter brede en ongeveer 4 meter hoge cirkelvormige wal. Het fort heeft vier poortopeningen, elk op één kant gericht en met door poorten verbonden straten. In het midden werd een toren gebouwd die door 48 huizen omringd werd. 

Fyrkat, Noord-Jutland

Het fort van Fyrkat, nabij Hobro in Noord-Jutland, werd gebouwd rond 980. Ook nu biedt de wal nog steeds een indrukwekkend uitzicht. Ten noorden van het fort toont de begraafplaats dat Fyrkat bewoond werd door zowel mannen, vrouwen als kinderen – en de mogelijkheid bestaat dat dit fort misschien gebouwd werd om koninklijke macht te behouden. Buiten het fort is een reconstructie van een van de grootste huizen gebouwd: opgetrokken uit eikenhout en 28,5 meter lang.

Nonnebakken, Funen

Nonnebakken, dat vandaag de dag verborgen ligt onder de moderne stad Odense op Funen, werd gebouwd rond het jaar 980. Vanwege zijn geschiedenis en aanzienlijke omvang is het een van de grootste en belangrijkste oude monumenten in het gebied. Nonnebakken (rechtstreeks vertaald: ‘De Nonnenheuvel’) is vernoemd naar een klooster dat zich in de 12e eeuw op de heuvel bevond.

Borgring, Seeland

Het fort Borgring (in het Engels: ‘Fortress Ring’) was strategisch gelegen voor de baai bij Køge, in Seeland. Vanaf hier kon al het verkeer in en rond het gebied van Oost-Seeland worden gecontroleerd en gemonitord. Met een binnendiameter van 121,5 meter en wallen van ongeveer 10,5 meter breed zijn de afmetingen van Borgring vergelijkbaar met die van het Fyrkat-fort. Borgring blijft een archeologisch mysterie, en elk jaar bezoeken archeologen het gebied om de geheimen van het fort te onderzoeken.

Trelleborg, West-Seeland

Het fort van Trelleborg bij Slagelse in West-Seeland ligt in het prachtige landschap van Tude ådal. Door jaarringonderzoek op hout dat gebruikt was voor de grachten, is het fort gedateerd op ongeveer 980 na Christus. Ook nu zijn de resten van het grote fort nog steeds duidelijk te zien, en bezoekers kunnen het Vikingleven ontdekken door het gereconstrueerde dorp Slagløse te bezoeken.

Gesimplificeerde kaart van Denemarken en omgeving waarbij de zee donkerblauw is gekleurd met wat witte golfjes erin en een vikingschip tussen het eiland Seeland en het Deense vasteland. De vijf ringforten zijn weergegeven met een vinkinghelm. Je ziet in het noorden van het vasteland de ringforten Aggersborg en Fyrkat, op het eiland Funen, dat ten zuidoosten van het vasteland ligt, net onder Odense het ringfort Nonnebakken. Op het grote eiland Seeland, ten oosten van Funen, waar ook de hoofdstad Kopenhagen op ligt, vind je dan Trelleborg en Borgring.

Koning Harald Blauwtand naamgever bluetooth

Koning Harald Blauwtand (in het Deens Harald Blåtand) is de naamgever van bluetooth. Het Zweedse telecombedrijf Ericsson, waar de Nederlander Jaap Haartsen de bluetooth-techologie ontwikkelde, vernoemde het naar Harald Blauwtand. Blauwtand wist als koning verschillende groepen en volken in zijn koninkrijk samen te laten werken. Bluetooth is gemaakt om verschillende apparaten direct met elkaar te laten samenwerken.

Het bluetooth-logo bevat Haralds initialen (H en B), opgemaakt in Noordelijke runentekens.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...