Connect with us

Waar zoek je meer informatie over?

Feestdagen

Burgemeester Aboutaleb ontvangt eerste munten voor 10 jaar Koningsdag

Vandaag heeft burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, de eerste munten in ontvangst genomen voor 10 jaar Koningsdag. Muntmeester Bert van Ravenswaaij overhandigde de eerste exemplaren aan de burgemeester, en de voorzitter van de Oranjebond in het stadhuis van Rotterdam. Deze speciale uitgiften worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, in samenwerking met Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

De verjaardag van Koning Willem-Alexander in Rotterdam

De tiende Koningsdag sinds het aantreden van Koning Willem-Alexander vindt plaats in Rotterdam. Koningsdag is een van de gezelligste dagen van het jaar in Nederland. Tijdens deze dag wordt de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd en zijn er door het hele land festivals, vrijmarkten en andere festiviteiten.

Veel Nederlanders hijsen zich traditiegetrouw in oranje of rood-wit-blauw, eten een oranje tompouce en drinken oranjebitter. Koningsdag is onlosmakelijk verbonden met Nederland en is door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Koningsdag brengt jong en oud samen.

Tien jaar Koningsdag

In 2023 vieren we tien jaar Koningsdag, maar deze dag vol gezelligheid en saamhorigheid gaat meer dan een eeuw terug. De eerste echte Koninginnedag werd in 1902 gevierd voor koningin Wilhelmina. Onder koningin Juliana groeide Koninginnedag uit tot een officiële vrije dag en tenslotte tot een nationale feestdag.

Tot 1981 konden Nederlanders langs het bordes van Paleis Soestdijk lopen om de koninklijke familie bloemen of cadeaus te geven. Koningin Beatrix was de eerste die ervoor koos om naar de mensen toe te gaan: ieder jaar bezocht ze een of twee gemeenten in Nederland om de dag hier door te brengen.

Van Koninginnedag naar Koningsdag

Met het aantreden van Koning Willem-Alexander is Koninginnedag aangepast naar Koningsdag, maar het idee is hetzelfde gebleven. De koninklijke familie bezoekt een stad om hier deel te nemen aan de festiviteiten. Op Koningsdag 2023 is het Rotterdam dat oranje kleurt voor alweer de tiende Koningsdag.

Penning en Zilver 1 ounce

De penning voor 10 jaar Koningsdag heeft een vrolijk design. Op de voorzijde zijn feestende mensen te zien, terwijl boven hen slingers en confetti naar beneden dwarrelen. Rondom het afgebeelde tafereel zijn kroontjes afgebeeld. Rechtsboven staat de tekst ’27 april 2023’ te lezen en onderin staat de tekst ’10 jaar Koningsdag’  De keerzijde bevat het logo van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, omgeven met feestelijke slingers en confetti.

De 10 jaar Koningsdag Zilver 1 ounce heeft hetzelfde vrolijke design als de penning in coincard. Voor de voorzijde is gekozen voor een speciaal UV-gekleurd detail: de vaandel aan de onderkant is toepasselijk oranje gekleurd. Ook de tekst ’27 april 2023’ is voor deze zilveren uitvoering oranje.

Ook interessant

Elektronica

Wist je dat je lang niet alle groente en fruit in de koelkast hoeft te bewaren? Sterker nog: de kwaliteit van sommige producten gaat...

Financieel

Degene die in 2021 meer dan €50.000 (€100.000 voor fiscaal partners; was in 2020 €30.692 en voor fiscaal partners €61.692) spaargeld of beleggingen in...

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...