Na minister Brekelmans van Defensie, adviseren ook De Nederlandse Vereniging van Banken en het Nibud inwoners van Nederland om te zorgen voor contant geld in huis. De kans op een cyberaanval of stroomstoring wordt steeds groter, waardoor het kan gebeuren dat digitale betalingen niet mogelijk zijn, en contant geld (al dan niet voor korte tijd) de enige mogelijkheid voor betalen wordt.
Bedrag dat je in enkele dagen uitgeeft
Het Nibud adviseert om voldoende contant geld in huis te hebben voor je huishouden. “Baseer dat op wat je normaal gesproken in een dag of drie, vier uitgeeft. En hou rekening met het feit dat je misschien nog moet tanken.” Daarbij adviseert het instituut om dat ook in kleine hoeveelheden in huis te hebben, zodat je redelijk gepast kan betalen.
Hoeveel geld mag je in huis hebben?
Er zijn twee zaken waar je rekening mee moet houden qua hoeveelheid contant geld in huis. Allereerst je verzekering: contant geld in huis valt onder je inboedelverzekering. Check dus bij je verzekeraar hoeveel cash gedekt is onder je inboedelverzekering. Als tweede heb je te maken met belastingen. De overheid heeft regels opgesteld over de het bedrag waarover je aangifte moet doen als je dat contant in huis hebt.
Problemen bij contante betalingen
Je kan bij contant betalen ook tegen problemen aanlopen. Zo kan het zijn dat een winkelier onvoldoende wisselgeld heeft, zeker wanneer mensen massaal met briefjes van 100 of 50 gaan betalen. Zorg er dus voor dat je ook kleine coupures in huis hebt als je een voorraad contant geld aanlegt.
Geen noodzaak om je bankrekening te plunderen
Hoewel er door meerdere partijen geadviseerd wordt om contant geld in huis te hebben ‘voor het geval dat’, is er geen noodzaak om je bankrekening te plunderen. Het Nibud geeft al aan dat je het beste een bedrag in huis kan hebben waar je met jouw huishouden een kleine week mee vooruit kan. Dan gaat het om de belangrijkste zaken als boodschappen, brandstof en bijvoorbeeld medicijnen. Je hoeft in ieder geval geen duizenden euro’s contant in huis te halen.
Verzekeringen vergoeden vaak niet alles
Wordt het contant geld gestolen, dan vergoeden de meeste verzekeraars niet alles. Er zijn verzekeraars die weinig tot zelfs niks uitkeren. Check dus vooral de voorwaarden van je inboedelverzekering, en berg je geld veilig op.