Deze week was het noorderlicht te zien in grote delen van Nederland. Door gunstige (weers)omstandigheden kon je zelfs tot in het zuiden van ons land het noorderlicht -ook wel Poollicht genoemd- zien. De mate waarin het Poollicht te zien was deze week is uitzonderlijk, zegt Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline.
Wat is het noorderlicht nu eigenlijk?
Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon. Deze geladen deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. Wanneer deze deeltjes in de atmosfeer terecht komen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierbij komt energie vrij en dat resulteert in de kleuren van het noorderlicht. Dit proces vindt plaats op 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak.
Wanneer kun je het noorderlicht zien?
Over het algemeen geldt: hoe hoger de snelheid van de elektrisch geladen deeltjes en hoe meer geladen deeltjes op de aarde worden ‘afgevuurd’, des te sterker het noorderlicht. Het noorderlicht is dan ook het sterkst wanneer uitbarstingen aan het oppervlak van de zon plaatsvinden, een zogeheten ‘zonnestorm’.
Fotografisch noorderlicht
“Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar”, zegt Schröder. “Soms wordt noorderlicht verwacht, maar is het niet met het blote oog zichtbaar. Het is dan net niet fel genoeg. Vaak kun je het dan wel met een fotocamera waarnemen. Dit noemen we fotografisch noorderlicht.”
Noorderlicht in Nederland
Schröder legt verder uit: “In Nederland is kans om het noorderlicht te zien als een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon heeft plaatsgevonden. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om het te zien. Dit was afgelopen dagen het geval in ons land. Sterker nog, de zonnevlam was zo sterk dat het zelfs te fotograferen was in de zuidelijke helft van ons land.”